Lite raddig

Ibland är det lite tjissamt

Image

Står stadigt på isbeklädda hällar

16:e februari 2017 var jag på jobb i Höga kusten och passade på att springa en runda i Skuleskogens naturreservat. Det var nollgradigt i luften och det underkylda regnet hade lagt ett lager is över berget. Turligt nog hade jag orienteringsskorna med ståldubb på mig och det var en mäktig känsla att kunna knastra sig fram utan problem över de glänsande stenhällarna på kullarna och bland blocken i Skuleskrevan. Tjoho vad jag är grym!!

17:e februari 2017, dagen efter, satt jag hos Mr Mo på sjukhuset i Halmstad där han med allvar berättade att jag hade en ovanlig leversjukdom. (Ahaa. Jag tyckte la att killen som gjorde ultraljudet utstötte något diskret "ojsan".)
PSC. En sjuka som lite då och då tuggar i sig gallgångarna i levern och slutligen byte av densamma.
Smälte detta och läste på lite. Hmm. Strök inte en paramotorkamrat med efter ett leverbyte? Han som hade alldeles gula ögon. Attans!

80 på miljonen har diagnosen PSC. cirka 1000 i Sverige då.
90% överlevnad efter ett år efter levertransplantation och 80% efter fem år. Jag sätter huvvet på att jag är en av de 10 respektive 20 procenten 😀

Image

Upp som en sol...

Men flertalet lever (hihi) helt utan symptom. Hoppas jag är en av dem.

Jag tänker att det inte är mycket att göra åt förutom att vårda kroppen väl och vara en fortsatt glad flane!

Fast ibland blir man tjissam. Därför NaturAkuten

Naturen gör bra för alla. Därför NaturAkuten